2024. Március 28. csütörtök
Az utóbbi évek élelmiszertrendjeibe jogosan került be az avokádó. Ez a szemrevaló zöld gyümölcs ízig-vérig superfood, azaz szupertáplálék: rendkívül gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban. Könnyen illeszthetjük mindennapi étrendünkbe, kenyérre kenve, salátába vágva vagy csak úgy magában. Magas a kalóriatartalma ellenére is érdemes fogyasztani, annyi előnyös hatása van a szervezetre.

Az avokádó zsírtartalma magas, jórészt telítetlen zsírsavakat tartalmaz és így is nagyon egészséges. A többi gyümölccsel ellentétben alig tartalmaz cukrot, ellenben sok egészséges rostot és ásványi anyagot, például kálciumot és vasat. A zöld csodagyümölcs jótékony hatással van a szív- érrendszerre, csökkenti a koleszterinszintet.

Avokádó

A bőrünk is hálás érte: kiváló omega-9 zsírsav forrás. Előnyösen hat a bőrpírra, regenerálja a sérült bőrsejteket, és egészséges, üde arcbőrt eredményez. Az avokádó antioxidáns tartalmánál fogva kiváló bőrfeszesítő, használjuk arcpakolásnak is, kellemesen meglepődünk majd az eredményen.

A finom avokádó nem csak táplál és megszépít, hanem boldogít is. A gyümölcs a szerotonin, azaz a boldogsághormon termelődését is támogatja.

Következzen néhány tipp az avokádó fogyasztásához. A legismertebb és legkedveltebb formája a guacamole, melyhez számos receptet találhatunk az interneten. Magas zsírtartalmának köszönhetően vaj helyett kenyérre is kenhetjük. Egy zöld smoothie-t krémessé tesz és felturbóz megannyi tápanyaggal.

Aki a vitaminbombát magában szeretné fogyasztani, sóval, borssal és egy kevés citromlével ízesítve a legfinomabb. Reggelire az avokádóval megvajazott, lehetőleg rozskenyérre, süssünk egy tükörtojást, mennyei ízkombinációt kapunk.

 

Avokádós rákkoktél ínyenceknek >>


Szerző: Tajnafői Éva
2022. 08. 29.
Ossza meg: Kövessen minket:



Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés