2024. Április 25. csütörtök
Az üzemanyaggőzök és az agresszív viselkedés között állapított meg összefüggést egy egyiptomi kutatónő patkányokon végzett kísérletei alapján. Szerinte a gáz halmazállapotú benzin az emberi agressziót is fokozhatja.

Amal Kinawy, a kairói egyetem kutatója hím patkányok egy csoportját ólmozott, másik részét ólmozatlan benzin gőzének tette ki. A kontrollcsoport állatai tiszta levegőt lélegeztek be.

benzin, agresszió

A benzingőzt lélegző állatok gyakrabban vettek fel támadó pózt, és gyakrabban is támadták meg társaikat, mint a tiszta levegőn tartózkodók, függetlenül a benzin ólomtartamától – írta a kutató a BMC Physiology című szaklapban.

Az ólmozatlan benzin gőzének belégzése a vizsgálat alapján idegrendszeri változásokat okozott. A patkányok agya olyannak tűnt, mintha különleges szabad gyökök károsították volna. Különösen a dopamin, norepinefrin és szerotonin nevű neurotranszmitterek (hírvivő anyagok) kiválasztása csökkent.

Emberek millióit éri naponta benzingőz, amikor teletankolják autóikat – nyomatékosította a kutató. A fejlődő országokban sokan tudatosan is kábítják magukat ily módon.


Forrás: MTI
2009. 11. 25.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés