2024. Február 21. szerda

Egy japán cég olyan elárusítóautomatát fejlesztett, mely egyedülálló arcfelismerő technika segítségével képes lenne megállapítani a vásárló életkorát és kiszűrni a túl fiatal cigarettavásárlókat.


A szigetországban a dohányvásárlás legális korhatára 20 év. Ha ennél fiatalabb korú vásárló sikeresen vásárol automatából cigarettát, idén júliustól beperelhetik az automata üzemeltetőjét.

cigaretta automata, dohányzás

A Fujitaka vállalat berendezése több arcvonás, például a csontszerkezet, és a ráncok, szarkalábak száma alapján ítélné meg a reménybeli vásárló életkorát. Az adatokat a gép egy százezer ember vonásait tartalmazó adatbázissal hasonlítja majd össze. A digitális kamerával felszerelt gép a gyártó szerint az esetek kilencven százalékában jól boldogul, a maradék 10%-ban a vásárlók pedig a személyi igazolványukkal bizonyíthatják, hogy jogosultak-e a cigarettavásárlásra.

A szigetországban a fiatalkori dohányzás csökkenőben volt, de egy 2004-es felmérés szerint a 17 és 18 éves fiúk 14, míg a lányok 4%-a így is dohányzik. Az országban több mint félmillió elárusító automata található, melyek közül a dohányárusító gépeknél eddig is működött az igazolványos azonosítás.


Forrás: Vital
2008. 05. 15.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés