2024. Július 14. vasárnap
Egy brit felmérés szerint azok a tinédzserek, akik alkalomadtán otthon, szüleik társaságában fogyasztanak némi alkoholt, sokkal kevésbé hajlamosak a lerészegedésig tartó nagy ivászatokra.

alkohol tinédzser

Felmérések szerint a szigetországbeli 14 évesek 75%-a már kipróbálta az alkoholt, az ún. „binge drinking”, vagyis a lerészegedésbe fulladó mértéktelen ivászat pedig egyre gyakoribb a fiatalok között.

Egy nemrég végzett kutatás során a liverpooli John Moores Egyetem munkatársai több mint tízezer 15-16 éves tinédzsert kérdeztek ki alkoholfogyasztási szokásaikról. A tinik bevallása szerint közel 90%-uk szokott inni alkoholt, 24% rendszeresen, 38% pedig néha mértéktelen mennyiségben teszi ezt. A megkérdezettek fele nyilvánosan is szokott alkoholizálni, harmaduk pedig saját maga vásárolja az ehhez szükséges italt. Utóbbi azért érdekes, mert a megkérdezettek e csoportjában kétszer gyakrabban fordul elő a „binge drinking”, azokhoz képest, akik nem nem maguknak szerzik be az italt.

A felmérést vezető kutató, Dr. Mark Bellis szerint nem mindegy, hogy a kamaszok alkoholfogyasztási szokásaik hol és hogyan alakulnak ki: otthon, szociálisan felelősségteljes környezetben, a szüleik társaságában, vagy egy park bokrai mögött, esetleg egy bárban, az italt dugdosva ismerkednek meg az alkoholmámorral. Utóbbi esetben sokkal inkább vedelni tanulnak, ráadásul szüleikkel sem tudnak róla beszélni, míg az otthoni környezetben történő alkoholfogyasztás, ha megfelelően zajlik, kulturált fogyasztásra képes megtanítani a fiatalokat.

A kutatók szerint az egyre aggasztóbb méreteket öltő kamaszkori alkoholfogyasztás megoldása egyrészt a szeszes italok árának emelése lenne, valamint az olyan boltok bezárása, ahol a kiskorúakat kiszolgálják alkohollal. Emellett a szülők is sokat tehetnek az ellen, hogy gyermekük alkalomadtán a hátuk mögött a sárga földig igya le magát.


Forrás: BBC
2007. 05. 14.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés