2024. Július 22. hétfő
Egymás harapdálása legfeljebb szerelmesek vagy kisgyermekek között nézhető el, azonban Írországban úgy tűnik, a kocsmakultúra szerves részét képezi az ivótársak fülének kicakkozása.

részeg harapós harapás

Izmos teljesítményt tudhat magáénak az erősebbik nem agresszív harapdálásból, derült ki a dublini Szent James Kórház statisztikájából. A kórházban 2003 és 2005 között 92 beteget, köztük 85 férfit kezeltek ember által okozott harapott sebekkel. A harapásokat jellemzően férfiak követték el hajnaltájt, alkoholos állapotban. Igaz, hogy nem beszélhetünk reprezentatív felmérésről és így támadható az a kijelentés, hogy a férfiak harapósabbak, az arány azonban elgondolkodtató.

A rágcsálnivaló testrészek között a fül messze a legkedveltebb finomság, meglepő módon a homlok került a második helyre, aztán következnek az orrok, ajkak, állak, arcok, ujjak és karok. Testünk kiálló részei valóban könnyű prédáivá válhatnak csattogó, alkoholtól szagló férfifogsoroknak, de hogyan lehet beleharapni egy homlokba?

Komolyra fordítva a szót, az Emergency Medicine Journal nevű szaklap kollégái arra figyelmeztetnek, hogy az ember okozta harapott sebek igen alattomosak, mert a fertőzésveszély mellett gyakran funkcionális komplikációk is adódnak, például a baleset következtében az áldozat nem tudja tökéletesen mozgatni megsérült ujját. Ha egy részeg hajnalon harapás áldozatává válunk, indokolt felkeresni az ügyeletes orvost, mert a tanulmány készítői szerint minden ötödik harapott seb begyullad, elfertőződik.

A dublini harapások vizsgálói sokkal több regisztrálatlan esetet sejtenek, joggal: az agresszió elszenvedői biztosan meggondolják, kiteszik-e magukat a kórházi folyosón annak a helyzetnek, amikor be kell vallani: az előbb, két sör között megharapott a Józsi!


Forrás: Spiegel Online
2007. 07. 03.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés