2024. Szeptember 27. péntek
A palackozott víz tényleg jobb, mint a csapvíz? Csak attól függ, hol lakunk. Bizonyos területeken ugyanis az egyszerű csapvíz ugyanannyi kalciumot biztosíthat a szervezetünknek, mint egy szelet sajt, egy fej brokkoli, vagy egy pohár tej.

Az összehasonlítást a brit Channel 4 televízió csatorna Food Unwrapped című műsorában tárgyalta Jimmy Doherty műsorvezető. A televíziós a szigetországban tett körútja alapján arról számolt be, hogy a csapvíz a kalciumtól a magnéziumon át egészen a nátriumig számos ásványi anyagot tartalmaz. A vizsgálatból az is kiderült, hogy minél keményebb a víz a lakóhelyünkön, annál több kalcium van benne. Susan Lanham-New táplálkozási szakértő a műsor házigazdájának elmondta, hogy a kemény vizes területeket több jel is elárulja, többek között a vízkőlerakódás a teáskannában, vagy a csapból kifolyó víz ködös megjelenése.

Vajon elegendő kalcium ez ahhoz, hogy jót tegyen a szervezetünknek? Lanham-New professzor szerint igen. Mivel a felnőttek számára 700 mg az ajánlott napi kalciumbevitel mennyisége, ennek egyötöde származhat egy liter csapvízből naponta, ha valaki kemény vizes területen él. „Nagyon alábecsüljük az egyszerű csapvizet. Engem lenyűgöz, mennyi jó van benne” – nyilatkozta a szakértő a műsorban.

A kalcium a sajton kívül a zöld leveles zöldségekben, a kenyérben és a diófélékben is megtalálható, és bár általában arról ismerik az emberek, hogy jót tesz a fogainknak és a csontjainknak, valójában a szívünk és az izomzatunk egészségéhez is fontos. Ha azonban valaki lágy vizű területen él, ez rossz hír lehet számára. „Két-három kádnyi vizet is meg kell innia ahhoz, hogy ugyanezeket a jótékony hatásokat megtapasztalhassa” – magyarázta Lanham-New professzor. „Ugyanakkor a lágy vizű területeken élők is szert tehetnek a szükséges kalcium mennyiségre palackozott vízből, csak az a fontos, hogy vásárláskor nézzék meg a palack címkéjét.


Forrás: Medipress
2015. 04. 28.
Ossza meg: Kövessen minket:



Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés