2022. Június 29. szerda

Csípőprotézis helyett őssejtek segíthetnek

őssejtek, csípőprotézis, csípőízület
1 . oldal
Betegek ezrei esetében teheti elkerülhetővé a csípőprotézis beültetését egy új eljárás, amelynek során őssejtekkel javítják meg a károsodott csontokat.

Mark Venables is az egyike volt azoknak, akiken a southamptoni Spire Kórházban az orvosok végrehajtották a műtétet. Nála a csípő csontszövete elhalt, ami miatt az ízület gyenge és mozgáskor sok fájdalmat okoz. A kórház sebészei Mark saját őssejtjeit felhasználva fiatalították meg az érintett csontot.

őssejtek, csípőprotézis, csípőízület

Az operációhoz a sebészek először a medence csontvelejéből nyert őssejteket megtisztították, majd egy másik páciens tisztított csontőrleményéhez keverték, akinél már korábban csípőprotézist ültettek be. A csípőízületi gömb elhalt szöveteinek eltávolítását követően az orvosok a keverékkel töltötték fel az üreget.

Doug Dunlop sebész szerint a csont az őssejtkezelés nélkül összeesett volna, és Venables-nek ezután mesterséges csípőprotézist kellett volna beültetni. „Ha ez az új eljárás működik, nem lesz szükség a csípőprotézisekre. Egy életre megjavítható vele a csípőízület” – közölte Dunlop.

A mai napig hat páciensnél hajtottak végre evvel a módszerrel ilyen műtétet, és csak egy műtét nem volt sikeres.

Dr. Richard Oreffo, a Southampton Egyetem professzora jelenleg a módszer továbbfejlesztésén dolgozik: az adományozott csontot olyan mesterséges anyagokkal helyettesíti, amelyek az őssejtek növekedését elősegítő vegyületeket tartalmaznak.


Forrás: Medipress
2009. 09. 03.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés