2023. Szeptember 29. péntek

Német tudósok bejelentették, hogy sikerült csontvelősejtekből éretlen hímivarsejteket előállítaniuk. Ha ezekből a sejtekből képesek lesznek érett spermiumokat előállítani, az nagy előrelépést jelentene a férfimeddőség kezelésében.


A göttinegeni, münsteri és hannoveri kutatók kísérleteik során férfi önkéntesektől származó gerincvelőből vett őssejtekkel dolgoztak. A gerincvelői őssejtek normálisan különböző típusú izomsejtekké fejlődnek, de a tudósok ezúttal úgy tűnik, képesek voltak olyan elősejteket fejlesztetni belőlük, melyek később érett hímivarsejtekké képesek alakulni.

hímivarsejt, őssejtek

Ez az első alkalom, hogy kutatók sikeres lépéseket tettek a mesterséges emberi hímivarsejtek létrehozása felé. A kutatást vezető Karim Nayernia azt reméli, hogy egy nap képesek lesznek a kemoterápia miatt nemzőképtelenné vált fiatal férfiak fertilitását visszaadni. A kutatás következő lépéseként azt vizsgálják majd, hogy a most előállított elősejtek továbbfejlődnek-e érett hímivarsejtekké. Ez akár három-öt évig is eltarthat majd.

Szakértők figyelmeztetése szerint a bejelentést azonban nem járt óvatosan kezelni, mivel az eredmények a kutatások igencsak korai fázisából származnak. Egy, a BBC által megszóltatott szakértő óvatosságra int: bár az őssejtek módosításán alapuló kísérletek rendkívül mozgalmas kutatási területnek számítanak, a valódi terápiás módszerek kifejlesztése még nagyon messze van. A hímivarsejtek előállítása során ráadásul olyan genetikai változások mehetnek végbe a spermiumokban, melyek veszélyessé tehetik a meddőségi kezelésekben való felhasználásukat. Egy termékenységgel foglalkozó szervezet titkára szerint a kutatás inkább abban lehet hasznos, hogy a tudósok megértsék a hímivarsejtek keletkezésének biológiáját, és rávilágítsanak a fogamzóképtelenség okaira.


Szerző: Vital
2007. 04. 23.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés