2022. Június 29. szerda
A Petri-csészében növesztett szervek és a visszagyógyuló amputált végtagok valaha sci-fibe illő dolgoknak számítottak, most azonban egy áttörő erejű tudományos felfedezés segítségével mindez valósággá válhat.

Tudósok egy csoportjának ugyanis nemrég sikerült bőrből őssejteket előállítaniuk, melyek a szövetek és a szervek egyik alapkövei.

őssejt kutatás bőrszövet embrionális sejt gén genetika

„Ez valóban olyan, mintha magát a Szent Grált találtuk volna meg. Néhány egyszerű bőrsejtből képesek vagyunk őssejteket előállítani” – nyilatkozta Dr. Robert Lanza sejtbiológus „Mintha az ólmot változtatnánk arannyá. [...] Bár a módszer egyelőre még gyerekcipőben jár, a felfedezés maga szinte felbecsülhetetlen” – tette hozzá a professzor, akinek őssejtkutatásai már így is több ezer ember életét mentették meg.

Az új eljárás segítségével az orvosok a beteg saját bőrszöveteiből állítják elő az őssejteket, így az ilyen módon létrehozott szerv kilökődésének esélye nullára csökken. Emellett a módszernek köszönhetően az orvosok közvetlen közelről tanulmányozhatják az egyes szervek működését, valamint a gyógyszerek és betegségek hatásait.

Az őssejtek képesek saját magukat szaporítani, és 220 különböző sejtté alakulni. Előállításuk eddig problémás volt, ugyanis csak emberi embriókból tudták kivonni a sejteket, az új eljáráshoz azonban nincs szükség embriókra, egyszerű bőrszövet kell csupán az őssejtképzéshez.

Az új módszer egyik legnagyobb előnye az egyszerűség. Mindössze négy génre van szükség, hogy a bőrsejtet őssejtté alakítsák vissza, és az eljárás egy egyszerű biológiai laboratóriumban is elvégezhető.

Az egyetlen veszélyforrást a sejtmutáció jelenti, ugyanis az eljárás során egy retrovírust alkalmaznak a gének kivonására. „Még nem tudunk eleget a sejtek pontos működéséről, ezért a régi, embrió-módszer továbbra is fontos szerepet játszik majd az őssejtes gyógyításban” – nyilatkozta James Thomson, a Wisconsini Egyetem orvosa, az egyik kutatócsoport vezetője.


Forrás: Medipress
2007. 11. 22.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés