2023. Szeptember 29. péntek
Egy egészségügyi laboratórium hibájából az orvosok félrediagnosztizáltak egy amerikai nőt, és dupla masztektómiát (emlőeltávolítást) végeztek rajta, mert a vizsgálatok alapján azt hitték, mellrákja van. A nő beperelte a laboratóriumot.

Az asszony ügyvédei és az amerikai egészségügyi minisztérium képviselői szerint a 35 éves Darrie Easont a szövettani mintáit elemző patológiai intézet hibájából kezelték félre. A Ms. Eason tesztjeit végző szakértő később bevallotta: van, hogy egyszerre sok mintán kell dolgoznia, és ilyenkor nem mindig nézi meg figyelmesen, melyik pácienshez melyik minta tartozik. Innen adódhatott a mostani végzetes hiba is.

emlőrák mellamputáció masztektómia

„A cég megfigyelői szerint nem történt belső hiba, ezért nem is idézték be őket a bíróságra” – tájékoztatott Claire Pospisil, az Egészségügyi Minisztérium szóvivője. Az asszony egyik jogi képviselője szerint ez egyszerűen elképesztő: „Hibát követtek el, ez teljesen nyilvánvaló, és emiatt most egy asszony fizikailag és lelkileg is sérülten lesz kénytelen leélni az életét.”

Az asszonynál lobuláris (a mell tejmirigyeiből kiinduló) karcinómával diagnosztizáltak, majd 2006 májusában meg is műtötték a Long Beach Memorial Kórházban. 10 nappal a műtét után azonban visszahívták további vizsgálatokra, ugyanis az eltávolított szövetekben nem találtak rákos sejteket. Vértesztek és DNS-vizsgálatok után nyilvánvalóvá vált, hogy nem volt rákja, és két teljesen egészséges mellét vágták le. Ms. Eason a Mineola-i Legfelsőbb Bírósághoz fordult az ügyben. Úgy döntött, orvosait nem perli, hiszen ők is a hibás teszteredmények alapján dolgoztak.

Nincs arra vonatkozó adat, hogy évente hány ehhez hasonló eset történik, egészségügyi szakértők szerint azonban szerencsére ritka az ilyen mértékű figyelmetlenség. „Remek orvosaink és nővéreink vannak, de sajnos ők is csak emberek” – nyilatkozta Jim Conway egészségügyi szakértő – „ezért el kell fogadnunk, hogy néha hibáznak. A mi feladatunk az, hogy olyan munkarendszert állítsunk fel, ahol az ehhez hasonló hibák kiszűrhetővé válnak.”


Forrás: Medipress
2007. 10. 05.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés