2024. Szeptember 21. szombat
A cukros üdítőitalok káros hatásairól szinte naponta születnek új kutatási eredmények, előnyükről azonban nem igen hallani. Egy tanulmány most ezt a hiányt pótolta azzal, hogy megállapította: a cukros italok stresszhelyzetben segíthetnek önuralmat tanúsítani és nyugodtabban viselkedni.

Önkéntesek egy csoportjával különböző stresszes feladatokat végeztettek el ausztrál kutatók, majd egy prezentáció megtartására kérték fel őket, amelyet aztán az esetek egy részében a kutatók provokálásképpen meg is kritizáltak. A résztvevők a kísérlet közben inni kaptak: egy részük cukrot, a többiek pedig mesterséges édesítőt tartalmazó limonádét.

cukros ital

Az Új-Dél-Wales és Queensland Egyetem kutatói szerint jobban állták a sarat, kevésbé borultak ki azok, akik cukros italt kaptak – írja a brit Telegraph című lap online verziója.

A magyarázat szerint a szőlőcukorra (glükózra) szükség van az agy működéséhez, így ahhoz is, hogy az ember önuralmat tudjon tanúsítani, és stresszhelyzetben tudatosabban tudjon reagálni.

A közkeletű nézettel ellentétben, amely szerint a cukor fogyasztása impulzív viselkedéshez vezethet, az ausztrál pszichológusok azt javasolják, hogy olyan helyzetek előtt, amikor provokációnak lehetünk kitéve, például egy munkahelyi értekezleten, egy cukros ital elfogyasztásával hatásosan csökkenthető lehet annak a veszélye, hogy ösztönösen, agresszívan reagáljunk.


Szerző: Vital
2010. 07. 10.
Ossza meg: Kövessen minket:



Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés