2024. Július 14. vasárnap
Sok nő küzd egyszerre depresszióval és elhízással. Számukra a depresszió kezelése kettős haszonnal járhat, az ugyanis kutatók szerint segíthet lefogyni, illetve a fogyási céllal elkezdett mozgás a hangulatjavító hatással is van.

Elhízás, azaz a 30 feletti testtömegindex-érték (BMI) esetén 150 százalékkal nagyobb a depresszió kockázata. Dr. Gregory Simon és a Seattle-i Csoport-egészségtani Intézet munkatársai átlagosan 38,3-as BMI-jű nőknél vizsgálták az esetleges depresszió mértéke, a fizikai aktivitás és az étkezési szokások közötti összefüggést.

depresszió, fogyás

A vizsgálat során a 40 és 65 év közötti résztvevők egy részénél a testsúly csökkentésére irányuló lépéseket tettek, a többieknél pedig emellett a depressziót is kezelték. A kutatók a legnagyobb mértékű változás az első hat hónapban tapasztalták. A depresszió mértékét mérő Hopkins-skálán való legalább másfél pontos csökkenés a nők 38 százalékánál legalább öt százalékos BMI-csökkenéssel járt. Ehhez képest azoknál, akik depressziója egyáltalán nem javult, csak 21 százalék tudott ugyanennyit leadni.

A kutatók szerint a fogyás és a depresszió közötti összefüggés kétirányú: a fokozott fizikai aktivitás javít a depresszión is, de a depresszió javítása fokozott testi aktivitáshoz is vezet, ezért a jövőben nagyobb hangsúlyt kell fektetni a túlsúlyos egyének pszichiátriai kezelésére is.


Forrás: Medipress
2011. 01. 07.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés