2024. Június 15. szombat
A közvélekedés szerint az elhízottak mindig vidám, jókedvű emberek. Ezzel szemben az igazság az, hogy körükben gyakoribb a depresszió, és az ilyen betegek többsége is túlsúlyos. A két jelenség közti összefüggést az is erősíti, hogy az elhízás kezelésére szolgáló gyógyszerek némelyike pszichiátriai problémákra hajlamosít.

túlsúlyos nő, depresszió, túlsúly, elhízás

A testsúly és az étvágy markáns megváltozása az ún. major depressziós epizód 9 tünete közül az egyik leggyakoribb – hangzott el a Magyar Elhízástudományi Társaság ez évi IX. kongresszusán. Az esetek 70%-ában csökken az étvágy és a testsúly, a betegek kb. 15%-ánál növekszik, és csak 15%-nál nem változik egyik sem.

Vizsgálatok szerint elhízás esetén kb. 20-45%-kal gyakrabban észlelhető depresszió vagy bipoláris betegség, az ilyen betegek többsége (57-68%) pedig túlsúlyos vagy elhízott.

Az elhízás azonban a depressziós betegek döntő többségénél fennálló étvágy- és súlycsökkenése miatt nem (elsősorban) az alapbetegséggel függ össze, hanem az életmóddal, a depressziósoknál gyakrabban előforduló cukorbetegséggel, a nem ritkán párhuzamosan jelentkező bulimiával és valószínűleg speciális genetikai-biológiai tényezőkkel.


Forrás: VM.komm
2008. 05. 29.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés