2024. Április 18. csütörtök
Gyors mágneses impulzusokkal stimulálva az agyat, hatékonyan és biztonságosan kezelhető a depresszió. Az amerikai vizsgálati eredmény azon depressziós betegeknek adhat reményt, akik más terápiában nem bízhatnak.

A mágnesterápiát már a ’80-as évek óta alkalmazzák az elektrosokk-kezelés alternatívájaként, a kisebb kutatások azonban nem hoztak egyértelmű eredményt hatékonyságával kapcsolatban.

depresszió mágneses terápia mágnesterápia agy

A chicagói Rush Egyetem Egészségügyi Központjának kutatói most 325 kanadai, amerikai és ausztrál beteg bevonásával egy kilenc héten át zajló, ún. kettős vak vizsgálattal bizonyították a mágneses terápia eredményességét. Ez a felfedezés különösen azoknak a betegeknek nyújt új reményt, akik sem a pszichoterápiára, sem a gyógyszerekre nem reagáltak, vagy akik valamilyen okból nem kaphattak antidepresszánsokat. Az eredményeket publikáló tanulmány a Biological Psychiatry decemberi számában jelenik meg.

A kezelés lényege az aggyal nagyon gyorsan közölt mágneses energiacsomagokban rejlik. Az impulzusok az agy kis területén az idegsejtek kisülését okozzák, közvetetten pedig jeleket küldenek mélyebb agyterületek felé, így az éhségközpont és a depresszióval összefüggő területekhez – magyarázta Philip Janicak pszichiátria professzor, a tanulmány egyik társszerzője.

A betegeket két csoportba osztották, de sem a beteg, sem kezelőorvosa nem tudta, ki melyik csoportba került. Az egyik betegcsoport a mágneskezelést kapta, még a másiknál leárnyékolták a fejtetőre helyezett tekercseket, melyek a mágnesjel átvitelét szolgálták. A mágnessel kezelt betegek közül kétszer annyi állapota javult a másik csoporthoz képest. Ez az arány magasabb, mint az antidepresszáns gyógyszerek hatékonysági vizsgálataikor – jegyezte meg Janicak professzor. Ráadásul itt a betegek nagy részénél már minden egyéb lehetőség csődöt mondott. Mellékhatásként a betegek mindössze fejfájásról és a fejbőrön érzett kellemetlenségről számoltak be.


Forrás: Medipress
2007. 11. 27.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés