2024. Június 25. kedd

A McGill és a Montréal Egyetem kutatói megállapították, hogy a szorongás és depresszió közel kétszeresére fokozza a szív koszorúerek betegségeinek gyakoriságát.


Dr. Nancy Frasure-Smith professzor munkatársaival olyan betegeket vizsgált, akik meglévő koszorúér-problémáikkal együtt élnek, de nem szorulnak kórházi ellátásra. A két egyetem vizsgálata az első olyan tanulmány, mely azt igazolja, hogy a szorongás és a depresszió komoly egészségügyi kockázatot jelent a szívbetegek számára.

depresszió szorongás szívbetegség

A kutatók 804 beteget vizsgáltak, akiknél a koszorúerek bizonyos fokú elzáródása már bizonyítottan jelen volt, de betegségük nem mutatott hajlamot súlyosbodásra. A betegek közel egyharmadánál tapasztalták a depresszió enyhe tüneteit, míg 41 százalékuk szorongott. A kutatásból kiderült, hogy mind az általános szorongás, mind pedig a súlyos depresszió gyakoribb volt a koszorúér-betegek között, mint az átlag populációban.

A lelki betegségek nélkül a szívbetegeknek átlagosan 13 százalék esélyük van arra, hogy két éven belül infarktus alakuljon ki náluk, szemben a szorongókkal vagy depressziósokkal, akiknél ez az arány már 26 százalék.

Mivel a kutatás egyértelműen rávilágít arra, hogy a depresszió és a szorongás szívinfarktus kialakulását eredményezi, mindenképpen szükséges a stabil szívbetegek minél korábbi és minél hatékonyabb kezelése mindkét probléma szemszögéből, hiszen az említett két állapot jól kezelhető antidepresszánsok segítségével – hangsúlyozzák a kutatók.


Forrás: Medipress
2008. 01. 23.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés