2024. Július 18. csütörtök
A svéd Karolinska Intézet munkatársai felfedezték, hogy a nemek közötti különbségek közé még egyet, mégpedig az agy szerotoninrendszerét is be kell sorolni, ami arra is rávilágíthat, hogy a depresszió és a krónikus szorongás miért gyakoribb a nők esetében, mint a férfiaknál. Sőt, a felismerés még a premenstruációs szindróma okára is magyarázatot adhat.

A szerotonin az idegsejtek közötti ingerületátvivő anyagok egyike. Az ilyen ingerületátvivő anyagot használó idegsejtek kóros eltérései nagymértékben hozzájárulnak a depresszió és a szorongás kialakulásához, valamint fontos szerepet töltenek be a betegségek kezelése terén is.

szerotonin rendszer agyi nemi eltérés depresszió pms

Dr. Anna-Lena Nordstörm professzor és munkatársai PET-vizsgálat segítségével megállapították, hogy a férfiak és nők között különbség van az agy bizonyos területein található, szerotonint kötő receptorok számában és eloszlásában.

Azt tapasztalták, hogy a nőkben sokkal nagyobb mennyiségben található meg a szerotonint kötő leggyakoribb receptor, azonban kevesebb olyan fehérjéjük van, mely a szerotonint az azt kibocsátó idegsejtbe visszaszállítaná. Ez a fehérje egyébként megegyezik azzal, melyet a leggyakoribb depresszió ellen ható gyógyszerek (SSRI-blokkolók) gátolnak.

„Nem tudjuk egészen pontosan, hogy mit is jelent ez, azonban az eredmények kétség kívül segítenek megérteni a betegség előfordulási gyakoriságában észlelt különbséget, valamint azt, hogy adott esetben a férfiak és nők miért reagálnak különböző mértékben az alkalmazott depresszió elleni kezelésre.” – magyaráztaDr. Nordström.

A kutatók emellett azt is kimutatták, hogy az egészséges nők és a súlyos premenstruációs szindrómában szenvedő nők szerotoninrendszere is különböző, mely azt sugallja, hogy a tünetmentes nőkhöz képest a betegségre hajlamosak kevésbé jól tudnak alkalmazkodni a havi ciklus során váltakozó hormonszintekhez.

„Felfedezéseink alapján elmondhatjuk, hogy a depresszió elleni gyógyszerek kidolgozásánál, különösen a szerotoninrendszerre hatók esetében elengedhetetlen, hogy külön vizsgáljuk a gyógyszer hatékonyságát férfiaknál és nőknél, valamint a menopauza előtt és után.” – tette hozzá a kutató.


Forrás: Medipress
2008. 02. 19.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés