2024. Június 25. kedd
A világméretű gazdasági válság feltehetően rossz hatással lesz az emberek lelki egészségére, nőni fog a lelki betegségek, az öngyilkosságok száma. Egyre több ember fogja kilátástalannak tartani a helyzetét a szegénység és a munkanélküliség arányának növekedése miatt – figyelmeztet az Egészségügyi Világszervezet (WHO).

Világszerte emberek százmilliói szenvednek depressziós és bipoláris betegségektől. A depresszióra hajlamos emberek számára a jelenleg zajló gazdasági összeomlás fenyegető helyzetet jelent a lelki eredetű betegségek fellángolása szempontjából. Elsősorban a közepes és alacsony jövedelemmel rendelkező országok veszélyeztettek e tekintetben, hiszen ők sokszor a megfelelő kezelést nem tudják biztosítani.

depresszió, öngyilkosság, gazdasági válság

„A szegénység stresszforrás, a feszültség pedig erőszakot szül, ezért a szociális elszigetelődés gyakran együtt jár különböző lelki eredetű betegségekkel – mondta Margaret Chan, a WHO igazgatója. Több feszültségre, több lelki beteg emberre, több öngyilkosságra számíthatunk.” A közepes és alacsony jövedelmű országok kormányai számára kihívás lesz az alapvető egészségügyi ellátás biztosítása a mentálisan beteg páciensek részére.

A lelki eredetű megbetegedések gyakran tartós, krónikus, hosszú lefolyású esetek, melyek kiváltó okai között gyakran szerepel a kilátástalanság, a kétségbeesés, a szegénység, a munkanélküliség.

A WHO mindezek alapján programot hirdetett: a lelki eredetű megbetegedések kezelését az elkövetkezendő 6 év során optimalizálni szeretnék. A mai helyzet világviszonylatban elkeserítő: a fejlődő országokban a mentális eredetű betegségek több, mint 75%-a kezeletlenül marad. A világ legtöbb országában az egészségügyi költségvetés kevesebb, mint 2%-át fordítják a mentális egészség megőrzésére, kezelésére.


Forrás: Medipress
2008. 10. 13.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés