2024. Július 18. csütörtök
A szapora légzés, a szívdobogásérzés, az izzadás, a kézremegés gyakori tünete az úgynevezett szorongásos kórképeknek (pánikbetegség, tömegiszony, szociális szorongás). Egy doktori értekezés szerint a betegek ezeket a tüneteket sokszor erősebbnek érzik, mint amilyenek valójában.

A Granadai Egyetem kutatója, Isabel Viedma del Jesus professzor doktori tézise szerint a betegek kikérdezésekor gyakran leírt fizikális eltérések objektív módszerekkel mérve enyhék, és ritkán fordulnak elő.

szorongás, fóbia

A pszichológus 83 szorongásos megbetegedéssel diagnosztizált beteget vizsgált – voltak közöttük különböző fóbiákkal, pánikbetegséggel, szociális szorongással és generalizált szorongással kezelt betegek.

A vizsgálatok szerint az enyhébb eseteknek számító betegek – az egyes fóbiákkal küzdők, akik például állatoktól, vértől, magasságtól, vihartól, zárt terektől félnek – több fizikális tünetről számoltak be. Viedma szerint ők jobban reagáltak a kezelésre, mivel náluk nagyobb sikerrel járt a kognitív viselkedésterápia. Ebből következik, hogy a több fizikális tünetet mutató esetek kezelése könnyebb, és a testi tünetek előrejelzik a betegség lefolyását.

A kutató szerint a szorongásos kórképek a leggyakoribb pszichopatológiai betegségek Európában. Amerikai adatok szerint a különböző fóbiák az átlagnépesség kb. 8-12%-át érintik, bár a valóban súlyos esetek száma ennek csak töredéke, közülük azonban kb. 11% félelmei olyan súlyosak, hogy az az életüket jelentősen befolyásolja. Viedma szerint a szorongással küzdő betegek állapotát nem csak a hagyományos kognitív-viselkedéses kérdőívekkel kellene felmérni, hanem pszichofiziológiai vizsgálatokkal is.


Forrás: Medipress

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés