A Journal of the American Medical Association című szakfolyóiratban megjelent tanulmány 48 különböző vizsgálat eredményeit vette górcső alá. A kanadai kutatócsoport következtetése alapján fontosabb az adott étrend betartása, mint az, hogy milyen módszerről van szó valójában. A szakértők rámutattak, hogy az összes diéta hasonló mértékben csökkentette a bevitt kalóriák mennyiségét, ami megmagyarázhatja a konklúziót. Általánosságban elmondható, hogy a divatdiéták jönnek-mennek, manapság pedig az alacsony szénhidráttartalmúakat szokás összemérni az alacsony zsírtartalmúakkal. Az ontariói McMaster University és a torontói Hospital for Sick Children Research Institute munkatársai 7 286 elhízott diétázó adatait nézték meg közelebbről. Többek között az Atkins, a South Beach, a zóna- és a Jenny Craig-diéta is mérlegre került.
Egy év után az alacsony szénhidráttartalmú és az alacsony zsírtartalmú diétán lévők is átlagosan 7,3 kilogrammot fogytak, ám a hathónapos időközi mérésnél előbbiek egy kicsit jobb eredményt produkáltak. „Csekély különbséget figyeltünk meg, ami valószínűleg nem is fontos azok számára, akik fogyni szeretnének” – olvasható a beszámolóban, amely szerint az eredmények rendkívül biztatóak, hiszen alátámasztják, hogy nincs szükség egyetemes szemléletre a diéták terén, nem kell tehát egyetlen „tökéletes” fajtát keresni.