2024. Április 25. csütörtök
A dohányfüst korlátozott mértékben, akár passzív módon belélegezve is szív- és érrendszeri, valamint más egészségügyi problémákhoz vezethet – állapította meg egy amerikai közegészségügyi jelentés.

Az Egyesült Államok tiszti főorvosának jelentése – amely 1964 óta az első frissítés a témában – a dohányfüst veszélyeire hívja fel a figyelmet. A jelentés szerint már az alkalmi cigarettázás vagy passzív dohányzás is ártalmas.

dohányfüst

Regina Benjamin tiszti főorvos kiemelte, hogy a „cigarettafüstnek nincs biztonságos szintje”. Mint a jelentésben írják, a füst belélegzése alacsony koncentrációban is gyorsan diszfunkciókhoz vezet, és az érfalak gyulladásához, ami egyebek közt a szívroham és a szélütés hátterében áll.

A cigaretta füstje több mint 7 ezer különböző kémiai anyagot tartalmaz, melyekből több száz toxikus és 70 fölött van a rákkeltő vegyületek száma. „A kémiai anyagok minden egyes belégzésnél gyorsan elérik a tüdődet. A vér ezután a test minden szervéhez elszállítja a méreganyagokat” – tudatja a jelentés, amely egyúttal arra is felhívja a figyelmet, hogy a cigaretta a nikotin és más összetevők miatt „függőségre lett tervezve”.


Forrás: MTI
2010. 12. 10.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés