2023. December 10. vasárnap
A dohányzás és az alacsony intelligenciahányados (IQ) közötti kapcsolatot már korábban bizonyították. Izraeli tudósok most azt is tisztázták, hogy nem a dohányzás csökkenti az intelligenciát, hanem az e szempontból hátrányosabb helyzetben lévők hajlamosabbak a dohányzásra.

A Tel-Aviv közelében álló Serba Klinika tudósai  több mint húszezer, 18 éves újonc izraeli katona bevonásával végeztek kutatást a témában. Azért választották őket, mert a hadsereg sorozásán kihullanak a rostán az értelmi fogyatékosok vagy  komolyabb mentális betegségben szenvedők.

dohányzás, IQ

Mint Mark Weiser és kutatócsoportja megjegyezte, a dohányzás és az intelligencia kapcsolatát vizsgáló korábbi tanulmányok közül sok gyermekkorban elvégzett intelligenciateszteken alapult, illetve mentális vagy magatartászavarral küzdő embereket is bevont a kutatásba, holott mindkét csoport hajlamosabb a dohányzásra és közülük többüknek alacsonyabb az IQ-ja az átlagnál.

A vizsgálat szerint a nemdohányzók IQ-ja átlagosan 101 volt, azoké pedig, akik még a sorozás előtt  kezdtek dohányozni, 94.

A kutatók azt is megfigyelték, hogy minél többet dohányzott valaki, annál rosszabbul teljesített a teszten. A napi egy-öt szálat elszívók átlag 98-as IQ-val rendelkeztek, míg az egy csomagnál többet fogyasztók átlag 90 pontot értek el.

A tudósok azt is számításba vették, hogy a dohányosok rossz teljesítményét az is okozhatta, hogy a teszt alatt nem gyújthattak rá. Ezért külön vizsgálták azokat, akik csak a katonaság alatt szoktak rá: náluk is alacsonyabb intelligenciát mutattak a nem-dohányzóknál: átlag 97 pontot kaptak. Testvérpárok tesztjeit is összehasonlították: azét a hetvenét, ahol az egyik dohányzott, a másik nem. Átlagban itt is a nemdohányzók bizonyultak intelligensebbnek.

Az eredményeket a kutatók úgy értékelték, hogy az emberek nem a dohányzástól lesznek kevésbé intelligensek, hanem  az alacsonyabb IQ-val rendelkezők egyszerűen hajlamosabbak a dohányzásra.


Forrás: MTI
2010. 02. 25.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés