2024. Május 21. kedd
A középkorú dohányosok kognitív (gondolkodási) funkciói gyorsabban romlanak, mint hasonló korú nemdohányzó társaiké – derítette ki egy holland kutatás. Az elbutulás ellen a leszokás a megoldás.

Jelenleg nem ismert hatékony kezelési mód az elbutulás (demencia) ellen, így bármilyen megelőzési módszer felismerése rendkívüli fontossággal bírhat. A megelőzést érdemes már középkorban megkezdeni, ekkor kezdenek ugyanis romlani a kognitív funkciók.

elbutulás, dohányzás, leszokás

43 és 70 év közötti férfiakat és nőket vizsgálatok öt éven át holland kutatók. A dohányosok mintegy 21,3 százaléka gyengébb eredményeket ért el a kognitív funkciókat és a szellemi frissességet mérő teszteken, mint a nemdohányzók. Az öt év elteltével az is kiderült, hogy a dohányosok memóriája 1,9-szer gyorsabban romlik, mint a nemdohányzóké. A megfigyelések szerint minél többet dohányzik valaki, annál gyorsabb a romlás.

Dr. Monique Verschuren, a holland Országos Egészségügyi és Környezetvédelmi Intézet munkatársa szerint a kognitív funkciók hanyatlása és a korral járó mentális betegségek megelőzhetőek a dohányzásról való leszokással, amit bármely életkorban érdemes megtenni.


Forrás: Medipress
2008. 10. 22.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés