2024. Február 26. hétfő

A cigarettára való rászokás „fertőző”, de ugyanez a helyzet a leszokással is: sokkal valószínűbb, hogy leszokunk a dohányzásról, ha a házastársunk, barátunk, munkatársunk vagy testvérünk is így tesz.


Tavaly kutatók bebizonyították, hogy az elhízás „fertőző”: 30 év adatai alapján azt találták, hogy ha valaki meghízik, a közeli barátai szintén felszednek magukra néhány kilót. Dr. Nicholas Christakis, a Harvard Orvosi Egyetem orvos-szociológusa és munkatársai most ugyanezt a mintát találták a dohányzás esetében is.

cigaretta, dohányzás, leszokás

A kutatók a Boston lakóinak 1971 és 2003 közötti egészségi állapotát rögzítő Framingham tanulmány adataiból azt állapították meg, hogy ha valaki leszokik a dohányzásról, a párja 67%-kal kisebb valószínűséggel folytatja káros szenvedélyét. Barátok esetében ugyanez az arány 36%, csakúgy, mint a munkatársak és testvérek körében.

Dr. Christakis szerint dohányzási szokásaink nem csak az ismerőseink viselkedésén múlnak, de az ő ismerőseikén is, a leszokás pedig általában csoportokat érint, és aki nem követi a többiek példáját, hamarosan a peremre szorulhat.

Az Indiana Egyetem statisztikusa, Stanley Wasserman szerint a tanulmánynak megvannak a korlátai. Úgy véli, nehéz megállapítani, valóban a szociális hatás vezet-e a leszokáshoz, vagy más tényező.


Forrás: Medipress

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés