2024. Június 15. szombat
A Pittsburgh és a Carnegie Mellon Egyetem kutatói szerint nehezebb leszokni a dohányzásról akkor, ha az elhatározás pillanatában éppen nem kívánja a cigarettát a dohányos.

„Kutatásaink szerint a dohányosok nem mérik fel reálisan, hogy mennyire nehéz ellenállni a kísértésnek, különösen, ha akkor, amikor eldöntik, hogy többet nem gyújtanak rá, éppen nem kívánják a cigarettát – nyilatkozta Michael Sayette, a Pittsburgh Egyetem kutatója. – Ezért történhet meg, hogy sokan különböző szórakozóhelyeken esnek kísértésbe és törik meg fogadalmukat, hiszen ott a sok dohányos miatt ők is megkívánják a cigarettát.”

cigarettára gyújtó férfi, leszokás, dohányzás

A mostani kutatás során a tudósok a „hideg-meleg beleélési probléma” jelenséget vizsgálták meg 98 dohányos önkéntes segítségével. A jelenség lényege, hogy az emberek a „hideg” állapotukban (amikor épp nem éhesek, fáradtak és nem vágynak valamire) nem képesek megbecsülni, hogy „meleg” állapotban (amikor éhesek, fáradtak) hogyan viselkednek, és mennyire képesek ellenállni a kísértésnek.

A felmérés szerint a hideg állapotban lévők sokkal kevésbé képesek a meleg állapotukban jelentkező kísértés felmérésére, mint a meleg állapotban lévők. „Ennek tudatában sok dohányosnak segíthetünk a leszokásban, hiszen már tudjuk, az elhatározás nem mindig elég” – nyilatkozta George Loewenstein professzor.


Forrás: Medipress

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés