2023. December 08. péntek
Intenzívebb megvonási tünetektől – depresszió, szorongás, koncentrációzavar, elhízás – szenvednek a dohányzásról leszokó nők, mint a férfiak, áll a Mayo Klinika által kiadott Women’s HealthSource decemberi számában.

A felmérés készítői nem vizsgálták, hogy nehezebben is szokik-e le a gyengébbik nem a káros szenvedélyről, ám tény, hogy a cigarettázás hiányában szaporodó kilók (átlagosan 2,2-4,5 kg) aggodalommal töltik el a nőket, akik emiatt hajlamosak újból rákezdeni a füstölésre.

dohányzás, leszokás, nők

A visszaesésekből tanulni kell, vonja le a tanulságot a Mayo Klinika Nikotinfüggőség Központjának specialistája, Patrick Draper. „Az egyetlen módszer a dohányzásról való leszokásra a folyamatos próbálkozás." A legtöbb függőnek a végleges leszokáshoz négy-hat kísérletre van szüksége.

Draper négy kulcsfontosságú lépést emelt ki, melyek segítenek az addikció befejezésében:

1. Válasszunk ki egy napot, és határozzuk meg a határidőt. Például mától harminc, vagy hatvan napon belül leszokom.

2. A nikotinpótló gyógyszerek – tapasz, rágógumi, inhaláló – szintén segíthetnek, mivel csökkentik a nikotin utáni sóvárgást, ezzel megduplázzák a kísérlet sikerének esélyét. Az elvonási tünetek ellen jól jöhet egy-két depresszió ellenes szer, például bupropion, vagy varenicline.

3. Forduljunk szakértőhöz. A specialista egyénre szabott tervvel segítheti a leszokást.

4. Legyen egy segítőtársunk, barát, családtag, vagy internetes ismerős, aki támogat bennünket a nehéz időszakban.


Forrás: Medipress
2008. 12. 29.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés