2024. Február 26. hétfő
1 . oldal
Ha egy dohányos mást dohányozni lát, az arra késztetheti őt, hogy feladja leszokási szándékát – állítják amerikai kutatók. Agyi felvételeken kimutatható, hogy ilyenkor egy bizonyos fajta agyi aktivitás jelentősen növekszik, ami megnehezíti a leszokást. Szerencsére az agy kijátszható.

„A segítség nélküli leszokási kísérletek csupán 5%-a eredményez sikeres leszokást – mondta dr. Joseph McClernon, a Duke Egyetem Orvostudományi Központjának kutatója. A legtöbb dohányos, aki megpróbál leszokni, visszatér ismét a dohányzáshoz. Azt próbáljuk megérteni, hogy miként működik a leszokás folyamata az agyban, és ez a kutatás egy lépéssel közelebb visz minket ehhez.” 

dohányzás, leszokás, agy

A kutatók funkcionális MRI vizsgálatot alkalmaztak, hogy láthatóvá tegyék a leszokási kísérletkor bekövetkező aktivitásváltozásokat az agyban. A dohányosokat a dohányzás abbahagyása előtt, majd az abbahagyás után 24 órával vizsgálták. Minden alkalommal dohányzó emberekről készült fényképeket mutattak nekik a felvételek elkészítése közben. „A dohányzás abbahagyása esetén a dohányzó emberek látványa drámaian növelte az agyi aktivitást – mondta dr. McClernon. Úgy tűnik, hogy a dohányzás abbahagyása mintegy érzékenyíti az agyat a dohányos jelekre.” 

Ennél is meglepőbb, hogy az aktivitás fokozódása az agy ún. dorzális striátumának területén mutatkozott meg, mely a szokások vagy a gépiesen ismétlődő mozgássorok (pl. kerékpározás, fogmosás) elsajátításában játszik szerepet. Amikor egy dohányos tehát szembesül ezekkel a dohányzásra utaló célzásokkal, beindul az agyban az automatikus válaszokért felelős területek működése. Ez azt jelenti, hogy a dohányzás abbahagyása nem csupán tudatos irányítás kérdése.

„Ha tehát igazán segíteni akarunk valakinek a leszokásban, több szükséges annál, mint hogy azt mondjuk neki, egyszerűen álljon ellen a kísértésnek. Segítenünk kell ezeknek a megszokott válaszreakcióknak a megszüntetésében is” – állítja McClernon.

A legújabb kezelési lehetőségek épp ezt célozzák. A tanulmány társszerzője, Jed Rose egy korábbi kutatása kimutatta, hogy nikotintapasz használata és egyidejűleg nikotinmentes cigaretta szívása sikeresnek bizonyul a tanult viselkedés áttörésében. „A dohányos viselkedés nem kap újra megerősítést, mivel a dohányzási cselekvés nem juttatja nikotinhoz a szervezetet. A módszer alkalmazásával a leszokni vágyók elkezdenek egyre kevesebb cigarettát szívni. Azt tapasztaljuk, hogy ezzel a módszerrel az emberek hosszabb időre hagyják abba a dohányzást.”


Forrás: Medipress

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés