2024. Április 23. kedd
Egy krónikus betegségben szenvedők körében végzett kutatás szerint nagyobb sikerrel jár a dohányzásról való leszokás egy hármas kombinációjú terápiával, mint a hagyományos nikotintapaszos terápia segítségével.

Az amerikai kutatás során nikotintapasz, nikotininhaláció és egy antidepresszáns kombinációját alkalmazták 127 olyan leszokni vágyó dohányos körében, akik olyan krónikus betegségekben szenvedtek, mint a szívbetegség, tüdőbetegség, rák vagy cukorbetegség.

dohányzás, leszokás, nikotintapasz

A résztvevők vagy 10 hétig nikotintapaszt kaptak, vagy a nikotintapasz, nikotininhaláció és a bupropion antidepresszáns hármas kombinációját, ameddig szükségük volt rá. Hat hónappal később a kombinációt használó résztvevők sikeres leszokási aránya 35 százalék volt. Ehhez képest a csak nikotin tapaszt alkalmazóknál ez csupán 19 százalék volt.

"A nikotintartalmú szerek és a bupropion másféle mechanizmusok révén hat a dohánymegvonásra – mondta el a vizsgálat vezetője, Dr. Michael B. Steinberg. A tapasz és az inhaláció kombinációja pedig a szükség szerinti egyéni gyógyszeradagolást teszi lehetővé.”

A kutató szerint a beteg dohányosoknál gyakran erős a függőség, és nagy a dohányzás folytatásából eredő szövődmények kockázata, de gyakran nem írnak elő számukra intenzív leszoktató kezelést annak káros mellékhatásaitól való félelem miatt.

A jelenlegi vizsgálat egy a kevés olyan felmérés közül, amely a nagy rizikócsoportba tartozó páciensek leszokását kutatta.


Forrás: Medipress

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés