2024. Április 13. szombat
A dohányzási szokásokat vizsgálta az Európai Unió történetének eddigi legnagyobb közegészségügyi felmérése, ami megállapította, hogy a magyarok többet füstölnek az uniós átlagnál.

Az Európai Unió 100 millió dohányosából 2,4 millió magyar. Míg az unióban 27% a dohányosok aránya, addig a magyarok 30,5%-a dohányzik. Magyarország a 27 EU-tagállam rangsorában a dohányzással kapcsolatos értékek alapján nagyjából a középmezőnyben helyezkedik el.

dohányzás, EU, felmérés

Magyarországon a vizsgálatban legnagyobb arányban a 20-28 éves korosztály tagjai vettek részt; a résztvevők 52%-a dohányzott, míg 48 százaléka a nemdohányzók közé tartozott. A legtöbb dohányos (59,9%) a 20-29 éves korosztályból került ki, de már a 10-19 évesek közül is minden második magyar fiatal cigarettázik.

A felmérés során a HELP – A dohányfüstmentes életért kampány országos roadshow-jának állomásain mérték a résztvevők által kilélegzett levegőben található szén-monoxid mennyiségét, és rákérdeztek a dohányzással kapcsolatos szokásaira. Az eredményekből jól látszik, hogy minél több cigarettát szívunk el, annál több szén-monoxidot tartalmaz a kilélegzett levegő, a nemdohányzók körében végzett vizsgálatok pedig azt mutatták ki, hogy magasabb volt a kilélegzett levegő szén-monoxid tartalma azoknál, akik akik előző nap dohányfüstös helyen tartózkodtak.


Forrás: Vital
2008. 10. 30.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés