2024. Február 26. hétfő
Egyre markánsabban mutatkoznak meg az egyes országokban bevezetett dohányzási tilalom pozitív hatásai különböző tanulmányok szerint: a felnőtteknél csökken az infarktusok veszélye és egyre kevesebb gyermeket szállítanak kórházba asztmarohamok miatt.

A dohányzási tilalom vitatott kérdésnek számít Európában. Néhány országban, például Olaszországban és Görögországban nehezen birkóznak meg a törvényi szabályozás érvényre juttatásával, Németországban, Franciaországban, Nagy-Britanniában és Ausztriában viszont már sok helyütt betiltották a dohányzást, például a tömegközlekedési eszközökön, iskolákban, munkahelyeken. Különösen szigorúan járnak el a nemdohányzók védelme érdekében az Egyesült Államokban.

dohányzási tilalom, asztmaroham

"A szabályozások egészségügyi hatása sokkal nagyobb, mint azt vártuk" – mondta el Stanton Glantz, a kaliforniai egyetem kutatója, aki évek óta a dohányzás következményeit kutatja.

A cigarettafüst asztmarohamokat idézhet elő. Az Egyesült Államokban az asztmával kezelt gyerekek negyven százaléka dohányzó személlyel él együtt egy háztartásban, miközben a felnőtt amerikai lakosságnak csupán 21 százaléka dohányzik. Az asztmarohamok előfordulása jó eszköz a dohányzási tilalom rövidtávú hatásainak vizsgálatához.

2006 elején Skóciában a munkahelyeken és a nyilvános helyeken, köztük éttermekben és bárokban is betiltották a dohányzást. A Glasgowi Egyetem kutatói nagyszabású tanulmányukban regisztráltak minden tizennégy év alatti gyermeket, akiket 2000 és 2009 között asztmaroham miatt vettek fel a skót sürgősségi osztályokra. Az eredmények szerint a tilalom bevezetése után évente tizenhárom százalékkal csökkent az asztma miatt kórházakba szállított gyerekek száma.

Bár korábban hasonló eredményre jutottak Arizona és Kentucky államokban készített tanulmányok, a skót kutatás a témában végzett eddigi legátfogóbb vizsgálat. Érvelésében különösen arra fektet nagy hangsúlyt, hogy az emberek már röviddel a tilalom bevezetése után sokat profitálhatnak a dohányfüstmentességből.

A tilalom tulajdonképpen azokra a helyszínekre vonatkozik elsősorban, ahol felnőttek dolgoznak és találkoznak. A hatáskör azonban fokozatosan szélesedik: a témáról folyó folyamatos eszmecsere népszerűtlenné teszi a dohányzást, és sok dohányost arra bátorít, hogy teljesen felhagyjon szenvedélyével.

Jill Pell, a tanulmány vezetője szerint ebből kifolyólag tisztább a lakások levegője is: "Az emberek lassan úgy döntenek, gyermekeiket ott is óvják, ahol azt nem feltétlenül kötelező. Különböző országokban készült tanulmányok szerint a szülők az otthoni dohányzásról is lemondanak a tilalom hatására.


Forrás: MTI
2010. 10. 25.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés