2023. Január 27. péntek
Az Amerikai Szívgyógyász Szövetség éves konferenciáján elhangzott előadás újabb bizonyítékot szolgáltatott arról, hogy a passzív dohányzás is öl, ezért a füst munkahelyről való kitiltása életeket is menthet.

A Mayo Klinika kutatói rámutattak arra, hogy miután a minnesotai Olmsted megye intézményeit füstmentessé alakították, rövid idő elteltével 23 százalékkal kevesebb felnőtt dohányzott, ugyanakkor az egyéb kockázati tényezők – magas vérnyomás és koleszterinszint, a cukorbetegség, valamint az elhízás – mértéke nem változott vagy nőtt.

szívroham, dohányzás, munkahely

A szakemberek a Rochester Epidemiológiai Projekt, egy átfogó egészségügyi felmérés adatait felhasználva a teljes lakosságra kiterjedő statisztikai elemzést készítettek. Kiderült, hogy 18 hónappal azelőtt, hogy 2002-ben Minnesota államban bevezették az első dohányzáskorlátozást az éttermekben, százezer lakosra 212,3 szívrohamos eset jutott. 2007-ben az összes étteremnek és munkahelynek füstmentessé kellett válnia. A rendelkezés életbe lépése után 18 hónappal százezer lakosból már csak 102,9 kapott szívrohamot, ami 45 százalékos csökkenést jelent. A hirtelen szívhalálos esetek száma ezen idő alatt százezer főre vetítve 152,5-ről 76,6-ra, vagyis pont a felére csökkent.

A Mayo Klinika Nikotinfüggési Osztályának társigazgatója, Jon Ebbert szerint kutatási eredményeik alátámasztják, hogy a dohányzás betiltása életeket menthet. Richard Hurt, a klinika munkatársa szerint „főleg a szív- és érrendszeri betegeknek fontos a lehető legkomolyabban venniük, hogy ne tegyék ki magukat passzív dohányzásnak, ez ugyanis rendkívül veszélyes a számukra”. A főorvos maga is nagy szerepet játszott abban, hogy az államban egyre kevesebb helyen engedélyezik a cigarettázást. „Meg kell győznünk a vállalatokat és az országokat arról, hogy ezzel a módszerrel tudják sikeresen megóvni dolgozóik és állampolgáraik egészségét” – véli.


Forrás: Medipress
2011. 11. 21.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés