2023. December 02. szombat
Május 31. a Nemdohányzó Világnap, melynek alkalmából idén az Egészségügyi Világszervezet a szülőket hívja szövetségesül ahhoz, hogy minél több gyermek füstmentes környezetben nőhessen fel, és minél kevesebb fiatalból váljon dohányzó felnőtt.

Magyarországon évente mintegy 30 000 ember veszíti életét a dohányzás következtében. Közülük 2300-at mások cigarettafüstje öl meg. A dohányzás azonban nem csak a felnőttek problémája: a dohányosok 90%-a már 18 éves kora előtt rászokik.

dohányzás

Egy nemrég publikált, Gödöllőn végzett felmérés szerint a gyerekek fele még nincs 14 éves, amikor rágyújt első cigarettájára; a végzős középiskolások 40%-a pedig már rendszeresen fújja a füstöt, és minden negyedik függő dohányosnak tekinthető – hívja fel a figyelmet a fiatalkori dohányzás riasztó helyzetére dr. Mucsi János, tüdőgyógyász szakorvos.

A rászokásban óriási a szülők felelőssége: szerte a világon minden második gyermek olyan családban nő fel, ahol legalább az egyik szülő dohányzik. Amennyiben mindkettő hódol a szenvedélynek, négyszeres a veszélye annak, hogy gyermekükből is dohányos lesz.


2008. 05. 31.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés