2024. Szeptember 28. szombat
Az Oregoni Állami Egyetem (Egyesült Államok) munkatársai kimutatták, hogy a vitaminhiányos állapot milyen hatást gyakorol az agyra.

A Journal of Lipid Research oldalain megjelent tanulmány szerint az idegrendszer szempontjából alapvető az E-vitaminnal való ellátottság. A vitaminhiányos étrenden tartott zebrahalak idegsejtjei 30 százalékkal kevesebb DHA-PC-t tartalmaztak, mely alapvető komponense az idegrendszeri elemek membránjának. Korábbi tanulmányok már felvetették, hogy a DHA-PC alacsony szintje kapcsolatban lehet az Alzheimer-kór kialakulásával.

Emellett az E-vitamin bevitelének csökkentése mellett a lysoPL nevű vegyületcsoport mennyisége is 60 százalékkal alacsonyabbnak bizonyult, ez az összetevő szükséges a DHA (dokoza-hexanoiksav) membránba való beépítéséhez. Becslések szerint az Egyesült Államokban a felnőtt férfiak 90, a nők 96 százaléka legalább felével kevesebb E-vitamint vesz magához, mint azt az agy megfelelő ellátottsága igényelné. Az agy a DHA-t a májon keresztül nyeri, legfőbb forrását az omega-3 telítetlen zsírsavak jelentik, melyek halolajban, tojásban, mogyoróban és zöld növényi ételekben fordulnak elő. E-vitamin hiányában a fentebbi átalakulás szenved zavart.


Forrás: Medipress
2015. 05. 02.
Ossza meg: Kövessen minket:



Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés