2024. Szeptember 23. hétfő
Az amerikai kormány szakértői bizottsága szerint az E-vitamin vagy béta-karotin szedése nem csökkenti bizonyíthatóan a rák vagy a szív-érrendszeri megbetegedések kockázatát.

Az amerikai egészségügyi megelőzési munkacsoport (USPSTF) szerint azonban nincs elég bizonyíték arra vonatkozóan, hogy más vitaminok vagy ásványi anyagok, például a D-vitamin, a kalcium és a szelén, illetve a multivitamin készítmények csökkentik-e a két betegség kockázatát. Bár a vitaminok hatása nem egyértelmű, több tanulmány is azt mutatja, hogy az egészséges, kiegyensúlyozott étrend csökkentheti a rák és a szívbetegség kockázatát. „A vitaminok és multivitaminok többségének a szív-érrendszeri betegségekre és a daganatos betegségekre gyakorolt hatására vonatkozó egyértelmű bizonyítékok hiányában az egészségügyi szakembereknek azt kell javasolniuk betegeiknek, hogy kövessenek egészséges, kiegyensúlyozott, tápanyagokban gazdag étrendet” – tanácsolta Dr. Michael LeFevre, a munkacsoport társelnöke. Az ajánlások egészséges, vitaminhiányban nem szenvedő felnőttekre vonatkoznak, kivéve a terhes, illetve gyermekvállalást tervező nőket (számukra a folsavtartalmú étrendkiegészítők ajánlottak).

A munkacsoport körülbelül 30 olyan kutatást elemzett, amelyek a vitaminok és multivitaminok a rákra és a szív-érrendszeri betegségekre gyakorolt hatásait vizsgálták. Az egyes vitaminokat vizsgáló kutatások többsége nem mutatott előnyt, de túl kevés egyetlen vitamint vizsgáló kutatás készült ahhoz, hogy egyértelmű következtetést lehessen levonni ezek előnyeiről vagy kockázatairól. A munkacsoport két kivételt említett: az E-vitamint és a béta-karotint. Az E-vitaminnal kapcsolatban a kutatások azt mutatták, hogy az étrendkiegészítő nem előzi meg a rákot és a szívbetegséget, de nem is káros. A béta-karotinról az derült ki, hogy az étrendkiegészítő szedése dohányosokban összefüggésbe hozható a tüdőrák fokozott kockázatával.


Forrás: Medipress
2013. 11. 18.
Ossza meg: Kövessen minket:



Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés