2024. November 19. kedd
Az alacsony jövedelmű kerületekben gyakran felmerül, hogy szinte lehetetlen egészséges ételekhez jutni. Kiderült azonban, hogy ha a helyi élelmiszerüzletek kínálata egészségesebb finomságokkal is bővül, nem feltétlenül áll be változás e téren – tudjuk meg a Drexel Egyetem friss kutatásából.

A szakemberek a felmérés kereten belül Dél-Los Angeles-i kisboltok kínálatát turbózták fel friss gyümölcsökkel és zöldségekkel, azonkívül a közösségi médiafelületeken is külön marketingkampány indult annak érdekében, hogy a lakosság megismerkedhessen az új opciókkal. Nem csak a zöldség- gyümölcs kínálatban, de a teljes árukészletben egészségesebb termékeket jelenítettek meg, és az eladókat is kiképezték a megfelelő tájékoztatásra, mindennek ellenére azonban kevés változás történt. „Meglehetősen széleskörű anyagi és technikai segítségben részesültek ezek a boltok, úgyhogy eléggé elkeserítő, hogy nem igazán számolhatunk be számottevő változásokról” – mondja a kutatást vezető Alex Ortega. A szakember különösen azt találja aggasztónak, hogy a szegény környékeken lévő boltok termékkínálata nem fejleszthető ilyen mértékben, ám a jelek szerint ez a befektetés sem térül meg.

A jelen kutatás két éven keresztül vizsgálta a változások lakosságra gyakorolt hatásait nagyjából egy ezerfős minta körében. Azért a Dél-Los Angeles-i régiót választották a szakemberek, mert itt régóta komoly problémák voltak az egészséges ételekhez való hozzáférés gyakorlatában. A BioMed Central Public Health című szaklapban publikált kutatás szerint hiába a tudatos stratégiaváltás, az egészséges ételek iránti kereslet kialakulására vélhetően hosszabb időre van szükség. A törvényhozók az utóbbi időben főként ezeket az alacsony jövedelmű régiókat vizsgálják, amikor elhízás elleni kampányok megtervezésében vesznek részt.


Forrás: Medipress
2016. 05. 28.
Ossza meg: Kövessen minket:



Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés
- Karácsonyi ajánlat -
- Kiemelt ajánlat -
- Egészségplázából -