2024. Április 25. csütörtök
Az agyi neuronok működését megfigyelve a londoni Imperial College kutatóinak sikerült megmérni, hogy a kísérleti egerek mikor érzik magukat éhesnek és mikor jóllakottnak. A tudósok remélik, a mostani felfedezés segítségével jobban megérthetik majd a kóros elhízás folyamatát, valamint azt, hogy egyéneknél miért lehet annyira különböző az étvágy.

A jóllakottság érzése tudományosan nehezen körülírható, az ugyanis az agyban jön létre, és nincs köze a fizikai jóllakottsághoz. Eddig a kutatók kénytelenek voltak a kísérleti alanyok szóbeli beszámolóira hagyatkozni az éhség és jóllakottság kérdésében. Nemrég azonban felfedezték, hogy az agyban található hipotalamusz egyik része felelős az éhségérzet szabályozásáért.

éhség éhségérzet teltségérzet agy hipotalamusz mri

A londoni kutatók kísérletük során mágneses rezonancia (MRI) vizsgálatot alkalmaztak az agy étvágyért felelős részeinek megfigyelésére; ehhez magnéziumtartalmú kontrasztanyagot fecskendeztek a kísérleti egerek hipotalamuszába, hogy ott figyelemmel kísérhessék a neuronok áramlását. Amikor az egér éhes volt, a neuronok aktivitása is megnőtt. Az éhségérzet csökkenésével az agyi aktivitás is csökkent ezen a területen.

"Az éhség kialakulásának körülményeiről nem sokat tudunk. A múltban kénytelenek voltunk a beszámolókra hagyatkozni, most azonban objektív képet kaphatunk arról, hogy egyénenként hogyan változik az éhségérzet. – nyilatkozta a kutatás vezetője, Jimmy Bell professzor. Reméljük, hogy hamarosan embereknél is alkalmazhatjuk az eljárást, és így sok evéssel kapcsolatos betegség okára is fényt deríthetünk."


Forrás: Medipress
2007. 11. 09.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés