Az utóbbi évtizedekben az allergiás megbetegedések száma ugrásszerűen megnőtt. Az egyik leggyakoribb probléma az ekcéma, ami egy bőrpírral és viszketéssel járó allergiás bőrbetegség. A legtöbb ekcémás kisgyermek szerencsére tinédzserkorára kinövi a betegséget. A kutatók azonban még mindig nem tudják, mi okozza az ekcémát, ezáltal azt sem, mivel előzhető meg a kialakulása.
"Sok szülő úgy gondolja, ha bizonyos élelmiszereket – tejtermékek, tojás – kiiktat gyermeke étrendjéből, azzal megelőzheti az ekcéma kialakulását. Ez azonban csak azoknál a gyermekeknél működik, akik valamilyen ételallergiában is szenvednek" – nyilatkozta Sawicki professzor, a német Egészségkutatási Intézet igazgatója.
"Nagyon fontos, hogy személyre szabott kezelést kapjanak a gyermekek, a szülők ugyanis gyermekeik egészséges fejlődését tehetik kockára azzal, ha megvonnak tőlük bizonyos élelmiszereket, ráadásul, ahogy a példa mutatja, teljesen hiába" – állítják a német kutatók. Emellett azonban arra is felhívják a szülők figyelmét, hogy legyenek körültekintőek, bizonyos ételallergiák ugyanis veszélyesek lehetnek, de az ekcémát önmagában nem az élelmiszerek okozzák.