2024. Február 26. hétfő
Szeptember elsejétől az Európai Unióban megszűnt a 80 wattnál erősebb hagyományos izzók gyártása és nagykereskedelme, helyettük az energiatakarékos izzók kaphatók. Ezek azonban egészségkárosító hatással bírnak – figyelmeztetnek német szakértők.

A rendkívül mérgező higanytartalom mellett nem szabad lebecsülni a kompakt égők elektromágneses kisugárzását sem – mondta el Johannes Schmidt, a Neubeuern Épületbiológiai Intézet munkatársa egy bonni tájékoztatón. Elmondása szerint ezek a lámpák túllépik a világszerte a számítógépeknek engedélyezett sugárzási mérték tizenkét-, de akár negyvenszeresét is.

energiatakarékos izzó

Schmidt hozzátette: a takarékos izzók speciális, villódzó fényének hosszú távú hatásairól egyelőre meglehetősen keveset tudnak. A fény különleges kék tartalma akár stresszreakciókhoz és alvászavarokhoz is vezethet, mivel gátolja a melatonin nevű hormon termelődését. A melatonin felelős az alvásért az emberi szervezetben. A hagyományos égők fényének spektruma ezzel szemben megegyezik a napfényével, így nem okoz alvászavart.

Az épületbiológus alternatívaként a halogénizzókat ajánlja. Ezek úgy néznek ki, mint a normális égők, belsejükben azonban az izzószálat halogén gázzal helyettesítik, hasonlóképpen az autók fényszórójához. Schmidt szerint jelenleg ez az egyetlen megfelelő eszköz a hagyományos égők helyettesítésére.


Forrás: MTI
2009. 09. 08.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés