2024. Június 25. kedd

Oltást kaphatunk szív-érrendszeri betegségek ellen?

szív-érrendszeri betegségek, érelmeszesedés, oltás
1 . oldal

A szív-érrendszeri betegségek elleni immunizáció kifejlesztésének új kísérletei indultak azután, hogy felfedezték, a természetesen előforduló antitestek alacsony szintjei a betegség kialakulásának emelkedett kockázatát jelenthetik.

 

Nézze meg az EgészségPláza termékeit!


Az arterioszklerózis (érelmeszesedés) egy gyulladásos betegség, melynek során az érfal megvastagszik, és rugalmatlanná válik. Vérrögképződést és egyéb szív-érrendszeri megbetegedéseket okozhat. Pontosan nem tudni, mi okozza, ám az immunrendszer valószínűleg fontos szerepet játszik benne.

szívet tartó nő, érelmeszesedés, oltás

A kutatók azt gyanítják, hogy a „rossz” koleszterin, az LDL (low-density lipoprotein) számos oxidált formája hozzájárul a betegség kifejlődéséhez. A svéd Karolinska Intézet kutatócsoportja és a Lund Egyetem kutatói felfedezték, hogy a természetesen előforduló antitestek bizonyos típusa, az anti-PC, amely az LDL-koleszterinmolekula lipid része ellen irányul, fontos szerepet játszik a szív-érrendszeri betegségek kifejlődésében.

Az eredmények szerint azoknál, akiknek alacsony anti-PC szintjük van, magasabb a szív-érrendszeri megbetegedések kialakulásának kockázata. A kockázat kifejezetten magas (majdnem négyszeres) azoknál a férfiaknál, akiknél stroke alakul ki. Az újonnan felfedezett kockázati tényező független az olyan korábbi ismert rizikótényezőktől, mint a magas vérnyomás, a magas vérzsírértékek, a cukorbetegség vagy a dohányzás.

„Felfedezéseink azt sugallják, hogy az anti-PC a hagyományos rizikófaktorok kiegészítőjéül szolgálhat a diagnózis és a kezelés javítására. Emellett jelenleg anti-PC vakcinát fejlesztünk ki az érelmeszesedés és a szív-érrendszeri betegségek ellen” – közölte Johan Frostegard professzor, a kutatás igazgatója.

Nézze meg az EgészségPláza termékeit!


Forrás: Medipress
2008. 08. 11.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés