2024. Július 15. hétfő
Újabb, széles körben használt anyag került fel a szív- és érrendszeri betegségek rizikótényezőinek listájára: a legfrissebb kutatási eredmények szerint egyes, perfluor-oktánsavat tartalmazó háztartási cikkek és eszközök növelhetik a szívbetegségek és a perifériás artériás betegség kialakulásának esélyeit.

Korábbi felmérési adatokból kiderült, hogy az élelmiszerek csomagolásában, papír- és a textilbevonatok készítésénél, valamint edényekben fényesítő- és síkosító anyagként is felhasznált perfluor-oktánsav (PFOA) az Egyesült Államokban élők véréből az esetek 98 százalékában kimutatható.

A Nyugat-VirginiaEgyetem Közegészségügyi Karának tudósai most 1200 embert megvizsgálva jutottak arra a megállapításra, hogy a vér emelkedett PFOA-szintje növelheti a szív- és artériás megbetegedések kialakulási esélyeit. A PFOA-szint és a szívbetegségekre való hajlamosság kapcsolata akkor is megmaradt, amikor a tudósok olyan tényezőket is figyelembe vettek, mint a kor, a nem, az etnikai hovatartozás, a dohányzási szokások, a testtömegindex, cukorbetegség, a magas vérnyomás, és a magas koleszterinszint. - Kutatási eredményeink alátámasztják azokat az elképzeléseket, amelyek a perfluoralkil anyagok káros egészségügyi hatásaira vonatkoznak, úgy tűnik ugyanis, hogy potenciálisan kapcsolat lehet a PFOA-szint és a szív- és érrendszeri, valamint perifériás artériás betegségek között. A kutatás jellegéből adódóan azonban további vizsgálatok szükségesek, hiszen ok-okozati összefüggéseket nem tudtunk megállapítani - nyilatkozta Dr. Anoop Shankar, a kutatás vezetője.

Az Egyesült Államokban (és Magyarországon is) a szív- és érrendszeri betegségek hatalmas problémát jelentenek, ezért rendkívül fontos az esetleges rizikófaktorok feltárása és megismerése. A kutatás részletes leírása az Archives of Internal Medicine című tudományos szaklap online kiadásában olvasható.


Forrás: Medipress
2012. 09. 12.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés