Miért fontos a magas vérnyomás értékek csökkentése?
A magas vérnyomás csökkentése nem csupán önmagáért való cél, de a kezeléssel elkerülhetővé válhatnak a komoly szövődmények is, mint például a stroke, az érelmeszesedés, a szív- és a vesebetegségek. Mindazonáltal a betegek nem támaszkodhatnak kizárólag a gyógyszeres kezelésre, az orvos életmódra vonatkozó tanácsait is fontos elfogadni és betartani. Az életmódnak ugyanis önmagában is gyógyító hatása van. Kutatások bizonyítják, hogy túlsúly esetén a testsúlycsökkentés, a sóbevitel mérséklése és a fizikai aktivitás fokozása a vérnyomás jelentős csökkenését eredményezi. Azt is egyre több adat bizonyítja, hogy az alkoholfogyasztás mérséklése és a dohányzás elhagyása kedvező a vérnyomás értékeire. Hasznos a DASH-diéta, amelynek lényege a naponta négyszer-ötszöri zöldség, gyümölcs, két-három alkalommal sovány tejtermék- és rendszeres hal-, teljes kiőrlésű pékáruk, valamint kis mennyiségű fehér hús-fogyasztás. A nem gyógyszeres kezelési formák közül a túlsúly esetén alkalmazott testsúlycsökkentés a leghatékonyabb: 10 kg fogyás a szisztolés vérnyomásértéket 5–15 Hgmm-rel mérsékli. Ugyanennyi fogyás esetén ráadásul csökken a magas koleszterinszint, enyhülnek az anyagcsere problémák, ízületi panaszok, növekszik az energiaszint.
Élelmiszertípusok, amelyeket érdemes csökkenteni az étrendben
Van néhány élelmiszertípus, amelynek nagy mennyiségű fogyasztása megnehezíti a vérnyomás csökkenését, elsősorban a magas sótartalom, illetve a só nátriumtartalma okán. A sóbevitel 5 g/nap alá történő csökkentése (ami körülbelül 1 teáskanálnyi mennyiségnek felel meg) a stroke kockázatát 23%-kal, és a szív- és érrendszeri betegségek rizikóját 17%-kal csökkenti. A magasvérnyomás betegek ajánlott napi nátriumbevitele 2-3,5 mg. Ugyanakkor a magyar lakosság sófogyasztása jelentősen meghaladja az ajánlott értékeket, 2013-as adatok szerint a férfiak átlagosan 17,2 gramm, a nők mintegy 12 gramm sót fogyasztanak naponta, ami 3-3,5-szerese az ajánlottnak.Milyen élelmiszerek fogyasztását érdemes csökkenteni a magas sótartalom miatt?
● Felvágottak
A felvágottak és a szalámik valóságos nátrium-bombák, hiszen gyakran sóval, vagy nátrium-nitrittel kezeltek, fűszerezettek és tartósítottak. Különösen a füstölt, pácolt húsoknak és az ún. löncshúsoknak magas a sótartalma.
● Mirelit pizza
Bármelyik pizza rendelkezhet magas sótartalommal, amelyiken felvágott, sós sajt (például feta vagy márványsajt) és paradicsomkészítmény a feltét, de különösen a fagyasztott pizzák kerülendők a magasvérnyomás betegek számára. Ezekhez a termékekhez ugyanis több sót adnak, hogy felolvasztás és sütés után is megőrizzék az ízüket.
● Savanyúság
A tartósítás maga meglehetősen sok sót igényel. Így egy gyárilag savanyított uborka kész nátrium-raktár lehet, és meglepően sok sót tartalmazhat például a savanyított erőspaprika.
● Zacskós levesek, tésztás instant levesek
Bár valóban percek alatt elkészülnek és melegek, a zacskós levesek jellemzően rendkívül magas nátrium tartalmúak. Ha ragaszkodunk hozzájuk, érdemes a csökkentett sótartalmú termékeket választani.
● Paradicsom készítmények
Talán meglepő, de a feldolgozott paradicsomkészítmények kifejezetten kerülendők magasvérnyomás betegség esetén, ugyanis legyen szó konzervről, tésztaszószról vagy paradicsomléről vagy ketchup-ról, a magas sótartalom majdnem bizonyos.
● Sós nassolnivalók
A chipsek, a krékerek, ropik nem csak rengeteg sok tartalmaznak, de magas kalóriatartalmuk mellett alig található bennük értékes tápanyag, napi fogyasztásuk semmiképp sem ajánlott.