2024. Július 18. csütörtök
Biztonságosabb fájdalomcsillapító gyógyszereket fejleszthetnek ki egy felfedezés alapján, amely lehetővé teszi, hogy a fájdalmat a forrásánál blokkolják.

A Texasi Egyetem munkatársai véletlenül bukkantak rá a test saját „hőhírvivő” anyagára, amely segíti, hogy az idegsejtek fájdalmat érezzenek. A kutatók megállapították, hogy hő hatására as szervezetben a kapszaicin nevű vegyülethez hasonló zsírsavakat aktiválódnak. A csípős paprikában lévő kapszaicin kinyitja az idegsejteken lévő molekuláris kaput, az úgynevezett TRPV1 kapszaicin receptort. Ugyanez a kapu (receptor, ioncsatorna) aktiválható hőingerekkel és más fájdalomkeltő anyagokkal is.

fájdalomcsillapító

Az állatkísérletekben kiderült, hogy azok a génmódosított egerek, amelyeknél hiányzott a kapszaicinreceptor, nem mutatták a fájdalom jeleit gyulladásnál, rákban vagy égési sérülésnél. A fájdalomcsillapítás kulcsa lehet tehát, ha sikerül zárva tartani a receptort, hogy ne aktiválódjanak a fájdalmat jelző idegsejtek.

A „kapunyitási” folyamat gátlásával megszüntethető lenne minden olyan típusú fájdalom, amelyet gyulladás okoz, így az arthritiszes, a rákos vagy a sérülések által kiváltott fájdalmak is. Kenneth Hargreaves kutatásvezető szerint „első alkalommal van lehetőségünk arra, hogy megpróbáljuk a fájdalmat a forrásánál blokkolni”.


Forrás: MTI
2010. 04. 28.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés