2024. Július 15. hétfő
Fejfájást, migrént okozhat a melegebb időjárás és a légnyomásváltozás – mutatták ki amerikai kutatók. A légszennyezettségről ugyanezt nem tudták megállapítani.

A hűvösebb napokhoz képest mintegy 8 százalékkal fokozza a súlyos fejfájás kockázatát minden 5 Celsius-fokos hőmérséklet-növekedés. A hőmérséklet, a légnyomást és a levegő páratartalmának változását gyakran emlegetik a fejfájás okaként, ám eddig semmilyen konkrét bizonyíték nem volt erre – közölte Kenneth Mukamel a bostoni Israel Deaconess Medical Center munkatársa, aki kollégáival együtt tanulmányozta a kérdést.

Fejfájás időjárás

Hétezer nőt és férfit vizsgáltak meg, akiknél a kórház sürgősségi osztályán diagnosztizáltak fejfájást és migrént 2000 májusa és 2007 decembere között. Meteorológiai és légszennyezettségi monitorok segítségével elemezték a hőmérséklet, a légnyomás, a páratartalom, a finom por, a feketeszén és a kén-dioxid mennyiségének változását a betegek kórházba kerülése előtti három napon, majd a későbbiekben ugyanabban a hónapban.

Megállapították, hogy valamennyi tanulmányozott időjárási tényező közül a beteg kórházi felvétele előtti 24 órában tapasztalt magasabb hőmérséklet szoros összefüggésben állt a fejfájás tüneteivel. A légnyomás csökkenése szintén előidéző ok lehetett, de nem olyan jelentős mértékben, mint a többi. Nem találtak a kutatók bizonyítékot arra sem, hogy a légszennyező anyagok szerepet játszanak a heves fejfájás előidézésében. Nagyobb tanulmányra lenne szükség annak érdekében, hogy kizárjuk ezt a problémát – írták a szakemberek a Neurology című szaklapban.

A kutatók úgy vélik, az egy hétre előre történő időjárás-előrejelzéssel segítséget lehet nyújtani az embereknek arra, hogy gyógyszeresen felkészüljenek a fejfájás kivédésre. „Ki akartuk deríteni, hogy tudjuk-e bizonyítani ezt a 'klinikai szóbeszédet'. Kutatásunk eredménye segített kimutatni, hogy a körülöttünk lévő környezet hatással van az egészségünkre, és ami a fejfájást illeti, naponta van hatással sok-sok emberre” – magyarázta Mukamel a tanulmány megjelenése kapcsán kiadott közleményében.

Mukamel szerint nem világos, hogy mi lehet ennek oka, ám a szakemberek rámutatnak arra, hogy a melegebb időjárás csökkenti a vérnyomást, és a migrén az agy véráramlásában bekövetkező változásokkal van összefüggésben.


Forrás: MTI

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés