2023. Szeptember 29. péntek

Lehetetlen kiirtani a mutáns fejtetűt

fejtetű, tetvek, piretrin
1 . oldal
Német kutatók bebizonyították, amit a kétségbeesett szülők és a jelenséget kezelő gyerekorvosok már rég sejtettek: a fejtetű vegyi irtása azért mond oly sokszor csődöt, mert a tetvek génmutáció révén rezisztensekké váltak a jelenlegi irtószerekkel szemben.

A kieli orvosi egyetem kutatói az általuk vizsgált három és tizenkét év közötti gyermekek fejében talált tetvek mindegyikénél ugyanazt a génmódosulást észlelték, amely történetesen rezisztenssé tette őket a piretrin nevű rovarirtószerrel szemben – idézi a kutatást vezető bőrgyógyászt, Regina Fölster-Holstot a Die Welt német lap internetes kiadása.

fejetű, tetvek

A forgalomban lévő tetűirtók a krizantémból nyert piretrin hatóanyagon, illetve mesterségesen előállított piretroidokon, a permetrinen vagy alletrinen alapulnak. A szerek a tetvek idegrendszerét teszik tönkre, pusztulásukat okozva ezzel.

„Még korai a molekuláris genetika eredményét a gyakorlatra is ráhúzni. A következő lépés olyan klinikai kutatások elvégzése lesz, amelyek a már használatban lévő szereket összehasonlítják az újonnan kifejlesztettekkel, például szilikonolajokkal. Ezek az úgynevezett dimetikonok lezárják a tetvek légzőnyílásait, így azok megfulladnak” – magyarázta Fölster-Holst.

Irtószertől függetlenül a szülőknek ajánlott a tetves gyerekek haját sűrű fogazatú tetűfésűvel rendszeresen átfésülni, hogy az élősködők petéit is eltávolítsák – tanácsolta a kutató. Az olyan fifikák, mint a forró hajszárítózás, a szauna, illetve az olívaolajas vagy majonézes kencézés azonban jottányit sem ártanak a tetűnek.


Forrás: MTI

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés