2024. Június 22. szombat

Hiába figyelünk oda a bőrünk szépségére, ha olyan mindennapos rossz szokásokkal, mint a rendszeres kávézás, elrontjuk az eredményt. Az alábbiakban Dr. Deborah Wattenberg New York-i bőrgyógyász tanácsai olvashatóak a fiatalos bőr megóvása érdekében.

Szokjunk le a dohányzásról!

„A cigarettázás a legrosszabb dolog, amit a testünkkel, így a bőrünkkel is tehetünk” – magyarázta a bőrgyógyász. Csak egy ok a leszokáshoz: a nikotin és a dohányban található többi vegyület tönkreteszi a bőrben található elasztint, így ráncosodáshoz vezet. A cigaretta az oxigén áramlását is akadályozza, ez okozza a csúnya, szürkés arcbőrt. Még a rendszertelen dohányzás is ráncokat hoz létre a száj körül.

Fiatalos bor

Bor és kávé mellé igyunk vizet!

Akármennyire szeretjük a koffeint, az alkoholt és az édességet, ezek mind rosszat tesznek a bőrnek. „Az alkohol és a koffein vízhajtóként működnek, így a folyadékveszteség miatt bőrünk fonnyadttá válik és kiszárad. A gyorsételek sok tartósítószert tartalmaznak, amelyek hasonló következményekkel járnak” – mondta Wattenberg.
Ezért aki sok alkoholt vagy koffeint fogyaszt, ne feledkezzen el a folyadékpótlásról. Normál esetben napi hat-nyolc pohár vizet kell innunk, ám aki szeret kávézni és borozni, jól teszi, ha ennél is többet fogyaszt.

Az alváshiány kiül az arcra

Hiába hisszük, hogy napi hat óra alvás elég nekünk, a bőrünk elárulja az igazságot. Ha nem alszunk eleget, szervezetünkben a kortizol nevű stresszhormon szabadul fel, amely zsíros bőrhöz, pattanások kialakulásához, így kevésbé vonzó külsőhöz vezet.

Ne nyomkodjuk a pattanásokat!

Ha megjelenik néhány pattanás, ne álljunk neki agresszíven kinyomkodni őket. A pattanásos bőr általában nem az ápolatlanság, hanem a hormonok következménye. Durva dörzsölés helyett használjunk inkább bőrbarát arctisztítókat, mint amilyen a szalicilsav. A nyomkodással csak beljebb nyomjuk a bőrbe a baktériumokat, amely gyulladást is okozhat.

Használjunk elegendő fényvédő krémet

Hiába van tél, fényvédelemre most is naponta többször szükségünk van. „A napi egyszeri használat a legrosszabb, amit tehetünk, mivel a nap a hideg ellenére télen is elég erősen süthet és az emberek sok időt töltenek a szabadban” – véli a bőrgyógyász. Azt pedig ne feledjük, hogy akkor is leéghetünk, a jeges-havasra fordul az idő, mivel a nap sugarai ilyenkor visszaverődnek, ezért ekkor se feledkezzünk meg a naptej használatáról.


Forrás: Medipress

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés