2024. Június 22. szombat
Az új amerikai kutatás szerint azok a fiatal felnőttek, akik elhagyják egészségtelen szokásaikat, életkoruk előrehaladásával csökkenthetik kardiológiai kockázatukat.

A chicagói Northwestern Egyetem Feinberg Orvosi karának kutatói Bonnie Spring vezetésével a Coronary Artery Risk Development in Young Adults (CARDIA) tanulmányban részt vevő több mint 3500 férfi és nő egészséggel kapcsolatos magatartását vizsgálták. A résztvevőket először 18 és 30 éves koruk között értékelték ki, majd 20 évvel később újra megvizsgálták őket, és olyan elváltozásokat kerestek bennük, amelyek a szívbetegség kialakulását jelzik előre (pl. érelmeszesedés).

A kutatók öt egészséges szokást vettek számításba: a túlsúly hiányát; a dohányzás kerülését; a fizikai aktivitást; a kevés alkohol fogyasztását; valamint az egészséges étrendet (kevés zsírt, sok kalciumot, rostot és káliumot tartalmazó étrend). A vizsgálat kezdetén a fiatal nők és férfiak alig 10 százaléka számolt be mind az öt egészséges magatartás követéséről. Az idő előrehaladtával a résztvevők 25 százaléka változtatott az életmódján. Körülbelül 35 százalékuk nem változtatott semmit az egészséges szokások tekintetében, 40 százalék pedig idővel egyre kevesebb egészséges szokást követett.

Spring és munkatársai arról számoltak be, hogy minél több egészséges szokást vett fel valaki, annál alacsonyabb lett esetében a szívbetegség kialakulásának kockázata. A kutatók ugyanakkor hangsúlyozták, hogy eredményeik csak kapcsolatot, nem ok-okozati összefüggést bizonyítanak a kettő között. A Circulation július 1-i számában közzétett tanulmányban Spring arra is kitér, hogy minél több egészséges szokást vett fel egy résztvevő, annál alacsonyabb lett esetében a szívbetegség előjeleinek kockázata. Minél több szokást adott azonban le valaki, annál magasabb lett az előjelek kialakulásának kockázata. A legnagyobb hatást a kutatás szerint két szokás, az egészséges testsúly megőrzése és a dohányzás kerülése gyakorolta, ezért Spring szerint itt lehet érdemes elkezdeni az életmód megváltoztatását.


Forrás: Medipress
2014. 07. 08.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés