2024. Július 15. hétfő
Tudományos igazolás nélkül is feltétel nélkül elfogadhatjuk, hogy optimistának lenni jobb életet jelent. Egy tanulmány most arra is bizonyítékot talált, hogy az optimisták nagyobb eséllyel élnek tovább és egészségesen, mint a pesszimisták.

A Pittsburgh Egyetem kutatói a Női Egészségügyi Felmérés résztvevőinek halálozási arányát és a krónikus betegségek megjelenését vizsgálták. A felmérés több mint 100 000, ötven év feletti nőt kísért figyelemmel 1994-től.

optimizmus, pesszimizmus

Az optimista nők – azok, akik szerint inkább jó dolgok várhatók, mint rosszak – 14%-kal kisebb eséllyel haltak meg bármilyen okból, mint a pesszimisták, és 30%-kal kevesebb esetben végzett velük szívbetegség a tanulmány nyolc éves utánkövetési időszaka után. Az optimisták körében kevesebbszer fordult elő magas vérnyomás vagy cukorbetegség, és nem is dohányoztak annyian.

A Dr. Hilary Tindle vezette kutatócsoport azokat a nőket is megvizsgálta, akik rendkívüli gyanakvással fordultak a többi ember felé – elnevezték őket cinikusan mogorváknak – és összehasonlították azokkal, akik jobban megbíznak embertársaikban. A cinikusan mogorvák csoportjába azokat sorolták, akik egyetértettek a következő állításokkal: „Gyakran kell engedelmeskednem olyanoknak, akik kevésbé értenek az adott témához.” vagy: „Az a legbiztosabb, ha nem bízunk meg senkiben.”

„Ezek a kérdések bizonyítják, ha valaki általánosságban bizalmatlan” – mondta Tindle egy telefonos interjúban. Ennek a gondolkodásmódnak megvan a hátulütője. „A cinikusan mogorva nők 16%-kal nagyobb eséllyel haltak meg a tanulmány időtartama alatt, mint azok, akik kevésbé mogorvák. Ráadásul 23%-kal gyakrabban betegedtek meg rákban is.”


Forrás: Medipress

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés