2024. Július 15. hétfő
Sokan hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy a különböző tervek megvalósításához nem mindig ideálisak a feltételek, és emiatt gyakran megvalósíthatatlan célokat tűzünk ki magunk elé. Amerikai kutatók szerint a túlzott optimizmus könnyen ellensúlyozható.

A Duke Egyetemen végzett kutatásból egyértelműen kiderül, hogy a legtöbben képtelenek vagyunk saját viselkedésünket megjósolni. Kurt Carlson és Robin J. Tanner professzorok arra kérték a kutatásuk résztvevőit, hogy saccolják meg, két hét alatt hányszor fognak testedzést végezni. A résztvevők átlagosan 4,48-ra becsülték az edzések számát, ehhez képest a két hét alatt mindössze 3,38-szor sikerült lejutniuk az edzőterembe.

optimizmus

A kutatók szerint a túlzó becsléseknek könnyen gátat lehet szabni, mindössze arra kell emlékeztetni magunkat a tervezésél, hogy a dolgok nem mindig úgy alakulnak, ahogy szeretnénk, és máris jóval reálisabban látjuk a dolgokat.

„Mielőtt belevágunk valamibe, kérdezzük meg magunkat: hogyan működne ez egy idealizált valóságban? És hogyan a való életben? – magyarázza Tanner professzor. – Ebben az esetben sokkal tisztább képet kaphatunk lehetőségeinkről.” „Nagyon fontos, hogy az emberek különbséget tudjanak tenni az idealizált valóság, és a való élet közt, hiszen így egy csomó kellemetlen helyzet elkerülhetővé válik” – nyilatkozta a kutató.


Forrás: Medipress
2009. 03. 03.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés