2024. Június 18. kedd
Ritkábban lesznek náthások azok, akik optimistán élik az életet – állapították meg német tudósok, akik vizsgaidőszakban terhelt egyetemisták esetében térképezték fel állításukat.

Korábbi tanulmányok kimutatták, hogy a stressz ártalmas az immunrendszerre nézve, a stressztől szenvedő emberek ezáltal pedig fogékonyabbak a betegségekre. „Tudni akartuk, fordítva is igaz-e, vagyis, hogy a fertőzés veszélye csökken a pozitív életszemlélet révén” – mondta Heiko Schulz pszichológus.

optimista, beteg

A Hamburg-Eppendorf Egyetemi Klinika és a Techniker Krankenkasse (TK) közös kutatásában 43 nő és 37 férfi vett részt, átlagos életkoruk 23 év volt. Az alanyokat saját bevallásuk alapján optimisták és pesszimisták csoportjára osztották. A kutatók kétszer: a vizsgaidőszak alatt és utána vizsgálták a részvevőket aszerint, hogy mennyire betegek, olyan egyértelmű tüneteket keresve, mint például a bepirosodott orr, a köhögés és a torokgyulladás.

Mint kiderült, az optimista hallgatók nemcsak, hogy kevésbé stresszesen kezdték a számonkérés heteit, hanem jóval kevesebb tünetet produkáltak – számolt be Claus Vögele, a kutatásban szintén bevont Roehampton Egyetem munkatársa.

A kutatásban kizárólag csak a vizsgaidőszak által jelentett stresszfaktort vették figyelembe, messzemenő következtetéseket pedig nem akartak levonni – emlékeztettek a tudósok, akik megjegyezték: trendként azonban felismerhető, hogy a pozitív életszemlélet jó hatással van az egészségre.

A diákokon végzett felméréséhez hasonló eredményeket hozott egy idősek otthonában végzett hasonló kutatás. Az otthon optimista alkalmazottjai jobban bírták a feszültséget, és átlagosan két nappal rövidebb ideig voltak betegek pesszimista munkatársaiknál.


Forrás: MTI
2010. 02. 16.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés