2024. Április 18. csütörtök
Megfelelő tisztítás híján a kivehető fogszabályzók olyan potenciálisan veszélyes mikrobáknak adhatnak otthont, amelyek akár komoly betegségeket is okozhatnak, állítják amerikai kutatók.

A UCL Eastman Fogorvosi Intézet munkatársai egy csoport önkéntes fogszabályzóját vizsgálták meg: a szakértők az esetek 67 százalékában találtak Candida gombát és 50 százalékban Staphylococcus baktériumokat, köztük a meticilin rezisztens Staphylococcus aureust is (MRSA).

fogszabályzó, Candida

"A Candida és a Staphylococcus egészséges emberekben ritkán okoznak megbetegedést, a legyengült immunrendszerűekre azonban komoly fenyegetést jelenthetnek" – nyilatkozta Jonathan Pratten, a kutatás vezetője.

A szakértők szerint a baktériumok úgy nevezett biofilmeken élnek a fogszabályzók felületén. Ezek tulajdonképpen nyálkás rétegen tenyésző baktériumtelepek, amelyeket rendkívül nehéz eltávolítani, mert ellenállnak a legtöbb baktériumölő szernek. A kutatók ezért azt ajánlják, hogy a készülékek felhelyezése előtt és után mindig mossunk kezet és lehetőleg gyakran mossunk fogat a fogszabályzó viselése közben és akkor is, ha nem viseljük a készüléket.

"Nagyon fontos, hogy figyelmet fordítsunk az ilyen rejtett veszélyforrások elkerülésére is, hiszen a kórokozók komoly problémákat okozhatnak" – tette hozzá Pratten, aki munkatársaival a Letters in Applied Microbiology című szaklapban közölte eredményeiket.


Forrás: Medipress
2011. 03. 28.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés