A Pennsylvaniai Egyetem kutatói diétára fogott egerek viselkedését és a szervezetükben termelődő stresszhormonok szintjét vizsgálták. Az állatok három hét alatt testsúlyuk 10-15 százalékát vesztették el – a kutatók szerint ennyit tudnak fogyni az emberek is hasonló időszak alatt.

Tracy Bale és kollégái kimutatták, hogy a diétán lévő egereknél magasabb a kortikoszteron nevű sztresszhormon szintje, és depressziós viselkedést figyeltek meg náluk. Az is kiderült, hogy a stresszt és az étkezési mintákat szabályozó gének megváltoztak az egereknél, és ezek a változások azután is fennmaradtak, miután az állatok visszatértek normális étrendjükhöz és visszanyerték súlyukat.
Amikor a vizsgálatban az egereket stresszes helyzetnek tették ki, a kutatók megfigyelték, a diétáztatott egerek több zsíros ételt ettek, mint az azonos stressz-szintű, de normál étrenden tartott rágcsálók.
Bale szerint mindez azt sugallja, hogy a fogyókúra nem csak a stressz-szintet növeli, ami megnehezíti a diéta betartását, de át is programozza az agynak a későbbi stresszre és az étel iránti vágyra adott válaszát. Az eredmények arra is magyarázatot adhatnak, hogy egy stresszes nap végén miért vágyik az ember mindennél jobban a zsírosabb ételekre.
A kutatásról a Journal of Neuroscience című tudományos folyóirat számolt be.